Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Betiltottak egy náci szervezetet Németországban

2008.07.30

Jogerőre emelkedett a Védszövetség Németország (Schutzbund Deutschland) nevű német szélsőjobboldali szervezet betiltása, miután a lipcsei szövetségi közigazgatási bíróság elutasította a berlin-brandenburgi legfelsőbb közigazgatási bíróság korábban hozott döntése elleni panaszt, közölte kedden a bíróság szóvivője.

Jörg Schönbohm (CDU) brandenburgi tartományi belügyminiszter 2006 júliusában tiltotta be a szervezetet, egyebek közt a nemzetiszocializmussal fennálló rokonsága miatt. A brandenburgi belügyminiszter üdvözölte a szövetségi bírósági döntést. "Jó, hogy betiltási rendeletemet véglegesen jóváhagyták. A szélsőségesség elleni harcot változatlan erővel folytatni kell" - mondta.

A jogi megerősítéssel a szövetség tagjai elveszítik helyüket a helyi önkormányzati képviselőtestületekben. A döntés érinti a Prignitz járási tanács és Wittstock város képviselőtestületének egy-egy tagját. Mindketten a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) listájáról kerültek be a helyi önkormányzatba, jelenleg azonban függetlenek.

A Védszövetség Németország az Új Rend Mozgalom utódszervezete volt. Az Új Rend Mozgalom egy népesebb szélsőjobboldali pártból, a Német Nemzeti-demokrata Pártból szakadt ki 2004-ben, mert azt, mint a 2005-ös brandenburgi belbiztonsági jelentés megjegyezte, nem találta elég rasszistának.

A védszövetség az interneten volt jelen, továbbá postaládákba bedobott szóróanyaggal próbált népszerűvé válni. Különösen azzal a röpcédulájával keltett a tartományon is túlnyúló figyelmet, melyen a színes bőrű német válogatott labdarúgó, Gerald Asamoah képe látható a következő felirattal: "Nem, Gerald, te nem vagy Németország".